Recept för Kalvstek
Ingredienser:
- 1 kg kalvstek
- 2 msk smör
- 1 msk olivolja
- 2 gula lökar, finhackade
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- ¼ dl kalvfond
- ¼ dl rött vin
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk dijonsenap
- ½ tsk timjan
- ½ tsk rosmarin
- Salt och peppar
Instruktioner:
Steg 1: Bryn kalven
Sätt ugnen på 225 grader. Salta och peppra kalvsteken och bryn den i en stekpanna med smör och olivolja.
Steg 2: Stek i ugnen
Lägg kalvsteken i en ugnsfast form och stek i mitten av ugnen i 15-20 minuter, eller tills innertemperaturen är 58 grader för rosa kalv.
Steg 3: Gör såsen
Skala och finhacka löken. Pressa vitlöken. Fräs löken i stekpannan tills den är mjuk. Tillsätt vitlöken och fräs i ytterligare 1 minut. Häll i kalvfond och rött vin. Låt koka upp och reducera med hälften.
Steg 4: Lägg i vispgrädde
Häll i vispgrädde och låt såsen koka upp igen. Rör i dijonsenap, timjan och rosmarin. Smaka av med salt och peppar.
Steg 5: Låt kalvsteken vila
Ta ut kalvsteken ur ugnen och låt den vila under folie i 10-15 minuter. Detta gör att köttet blir saftigt och mört.
Steg 6: Servera
Skiva upp kalvsteken och servera med såsen. Garnera med färska örter om så önskas.
Comments